Vállaj községben is megvalósult energetikai fejlesztés

2018.10.31.

112,9 millió forint uniós támogatásból valósult meg komplex energetikai fejlesztés Vállaj község általános iskolájának épületén, valamint napelemrendszer telepítés a polgármesteri hivatal, az óvoda, és a védőnői szolgálat és könyvtár épületén.

Vállaj Község Önkormányzata 2017 júliusában 112,9 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című pályázati kiíráson. A projekt keretében egy épület komplex energetikai korszerűsítése és három épület esetében napelemes rendszer telepítése valósult meg.

Vállaj Község Önkormányzata a jelenlegi gazdasági helyzetben igyekszik havi kiadásait a lehető legkisebbre csökkenteni. Az intézmények fenntartása jelentős terhet ró a költségvetésre, kiváltképp a téli időszakban. Ennek oka főleg az épületek rossz energetikai adottságaiból adódik. A település a havi kiadásait igyekezett jelen projekt keretein belül is csökkenteni. A projekt során a Szabadság utca 46. szám alatt található Általános Iskola épületén komplex energetikai (utólagos külső hőszigetelés, nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítése, akadálymentesítés, napelem), a Szabadság tér 6. szám alatt található polgármesteri hivatal, Temető utca 2. szám alatti óvoda és konyha, valamint a Szabadság tér 1. szám alatt egy épületben található Védőnői Szolgálat és Könyvtár pedig napelemes rendszerrel került korszerűsítésre.

A település elkötelezett a megújuló energiaforrások hasznosításának propagálásában és lehetőségeihez mérten kiveszi részét a környezettudatos megoldások alkalmazásában. Jelen beruházás is törekedett a zöld energia kiaknázására, hiszen hőszigetelési, nyílászáró- és fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos energiahatékonysági fejlesztés és napelemes rendszer kivitelezése is történt a projekt keretében. A projekt célját elérte, hogy összhangban az eu-s és a hazai energiapolitikával, a lehetőségekhez mérten a környezeti szempontokat érvényesítse a gazdasági fejlődésben.

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!