Ne maradj le! Ütős lesz a felhozatal a Zsolnay Negyedben

2017.04.21.

Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája és csapata látogat el Pécsre, hogy felejthetetlen koncertet adjon. A Pécsi Galériában nagybányai néprajzi kiállítást nézhetünk meg, és a Kodály Központban Grammy-díjas a capella együttes előadását élvezhetjük a jövő héten. Kultúrára fel!

Metronóm Jazz Klub: Tóth Viktor Arura Trio

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza

Időpont: április 27. 20.00

Tóth Viktor hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni. A nevével fémjelzett dob nélküli trióban a harmóniahangszer a cimbalom, ami Lukács Miklós csodálatos kezének köszönhetően immár elfoglalta jogos helyét a jazz birodalmában. A bőgős Orbán György, mint megannyi más hazai formációban, ebben a trióban is nagy átéléssel szólaltatja meg hangszerét.

„Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz post-bop-fenegyerekként (a Tóth Viktor Tercettben), mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként (az Arura Trióban)” – írja róla a sajtó. Climbing with mountains című albuma 2007-ben az év legjobb jazzlemeze díjat nyerte el, ugyanezt a díjat 2014-ben is megkapta legújabb lemezéért, a Szemed Kincséért. A 2010-es év jazz-személyiségének választották, 2014-ben pedig az év altszaxofonosa címet nyerte el Magyarországon. 2010-ben jelent meg Tartim című albuma, majd ezt követte 2011-ben a Popping Bopping.

http://www.pecsprogram.hu/program/Metronom_Jazz_Klub_Toth_Viktor_Arura_Trio/2017-04-27/20:00

Nagybánya Örök! – Kozma István NB kiállítása

Helyszín: Pécsi Galéria

Időpont: április 28. – május 28. Kiállításmegnyitó: április 28. 17.00

Kozma István 1963-tól 1990-ig Nagybányán élt és alkotott. Ezekben az években közel 2000 iparművészeti tárgyat – népi szőnyegek, fafaragás, kerámia tervek, népi kerámiák, modern kerámiák (padlóvázák) stb. – készített.

Kozma a nagybányai festőiskolát megteremtő Hollósy Simont tekinti szellemi mesterének. Az a sokoldalú és magas-etikai minőséget képviselő alkotói program, amellyel Kozma István immár négy évtizede jelen van a hazai-nemzetközi művészeti életben, formailag-tartalmilag egyrészt az ún. nagybányai művésztelep jellegzetesen Kárpát-medencei irányzatához, másrészt az erdélyi, közelebbről a máramarosi népművészeti hagyományokhoz köthető.

http://www.pecsprogram.hu/program/Nagybanya_Orok_Kozma_Istvan_NB_kiallitasa

The King’s Singers

Helyszín: Kodály Központ

Időpont: április 28. 19.00

Negyvenkilenc év, több mint kétezer zenemű, több mint százötven lemez, két Grammy-díj, mintegy kétszáz kortárs mű bemutatója, sok ezer teltházas koncert Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten. Ezek a számok jellemzik napjaink egyik, ha nem a legjobb a cappella énekegyüttesét, amely 1968. május 1-jén mutatkozott be a Queen Elizabeth Hallban.

Annak ellenére, hogy a mintegy öt évtized alatt eddig huszonhárom énekes fordult meg az együttesben, a The King`s Singers olyan utánozhatatlan hangzáskultúrát képvisel, amely csak a Bécsi Filharmonikusok vagy a Berlini Filharmonikusok hagyományához mérhető. Amiben ezek az úriemberek valóban egyediek: mindenféle zenét világszínvonalon szólaltatnak meg, ugyanolyan lelkesedéssel, összeszokottsággal, profizmussal, legyen szó reneszánsz motettáról, miséről, sanzonról, romantikus kórusdalról, spirituáléról, kortárs műről vagy akár popslágerről.

http://www.pecsprogram.hu/program/The_King%60s_Singers_koncert_/2017-04-28/19:00

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!