Milyen fajtái vannak a libidó elvesztésének?

2019.12.11.

Egy átlagos kapcsolatban természetes, hogy kívánják egymást a felek, ami jó esetben rendszeres időközönként be is teljesül. De mi van azokkal, akik undorodnak az intim együttléttől? Ismerjük meg közelebbről a problémát!

A libidó elvesztése

 

Ez nem egy ismeretlen fogalom, hiszen az emberek jelentős része találkozott is vele élete folyamán. Van, akinél napokig, hetekig tart, míg másoknál hónapokig, évekig is jelen van. Nagyon fontos, hogy mielőbb feltárjuk az okokat, amik a libidó csökkenéséhez, esetekben elvesztéséhez vezetnek.

 

Az esetek jelentős részében az úgynevezett Hhyposzexualitás áll a dolog hátterében, ami röviden azt jelenti, hogy hosszú távon csökken a szexuális érdeklődés. Általában ehhez különböző egyéb tünet is társul, mint amilyenek a szorongás, idegesség, türelmetlenség vagy indokolatlan szomorúság, alvászavar. Ennek közvetlen következménye, hogy ritkulnak a szexuális aktusok is.

 

Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lenne részük nemi kapcsolatban, mert a többség igenis intim viszonyt létesít, többnyire a másik fél kedvéért. Ez egyáltalán nem jó módszer a libidó növelésére, mivel ha nincs megbeszélve, kimondva a probléma, az belülről emészti az embert. Jelen esetben tovább fokozza a fenti tüneteket, ami nem vezet jóra.

 

Életkor tekintetében már az egészen fiatalok esetében is megjelenik, így nem lehet ráhúzni egy bizonyos korosztályra. Okozhatja a felek közötti elhidegülés, de akár a túl magas stressz is.

 

Van megoldás

 

Az első lépés az, hogy igenis beszélni kell róla. Ez egy valós probléma, amit közösen kell megoldani. Hatékony segítséget jelenthet:

 

 

Aszexualitás

 

A nemi vágy teljes hiányát jelenti dióhéjban. Nem keverendő össze az érzelmek hiányával, mert nagyon sok aszexuális személy él párkapcsolatban attól függetlenül, hogy nem kívánják a nemi együttlétet. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne végeznének önkielégítést, persze meglehetősen ritkábban, mint az átlag. Főleg abban mások a fantáziáik, hogy nem feltétlenül szerepel benne ember.

 

Nagyon ritkán vagy soha nem kerül sor intim együttlétre, mivel undorodnak tőle. Ez nem egy lelkiállapot, hanem egy állandósult dolog, ami akár már tini korban kialakulhat.

 

A szexuális élet szempontjából rengeteg dolog okozhat gátat, amit nehéz a későbbiekben áttörni. Ilyen például az erotikus filmek és az ehhez kapcsolódó információk. Lassan a szex elveszíti intimitását, hiszen mindent tudunk, látunk, így nem nagy dolog, csak egy hétköznapi rutin válik belőle. Ennek kiküszöbölésére nagyon fontos, sokat beszélgessünk a partnerünkkel, és fordítsunk kiemelt figyelmet a párkapcsolat érzelmi oldalára is.

 

(x)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!