Mik a kötelező biztosítás kötés lépései? Miben segít a kalkulátor?

2024.04.25.

Egy biztos: ha már van autója és az részt vesz a forgalomban, akkor van kötelező gépjármű felelősségbiztosítása (kgfb). Enélkül nem lehet forgalomba helyezni az autót. De miért érdekes egy összehasonlító kalkulátor, ha már van biztosítása?

 

Erre bővebben is kitérnek a Biztoshely weboldalán, de adja magát egy rövidebb válasz: évente lehet ezt a biztosítást módosítani és nem mindegy, hogy a járműre és a tulajdonosára vonatkozó adatok, az igénybe vehető kedvezmények alapján a legjobb biztosítással rendelkezünk-e.

A kalkulátor segítségével gyorsan és egyszerűen meggyőződhet róla, hogy éppen van-e kedvezőbb ajánlat a biztosítási piacon.

Mit kell tudni a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról?

A kötelező felelősségbiztosítás nem egy a választható biztosítások közül, hanem a nevében jelzett módon minden forgalomba helyezett jármű tulajdonosának kötelező azt megkötni. Legyen az személy- vagy teherautó, motorkerékpár, vagy egy rendszám nélküli robogó. Fontos tudnia, hogy utánfutóra, lakókocsira is meg kell kötni, pedig azok nem is gépjárművek.

A kötelező felelősségbiztosítást törvény szabályozza és ennek a nagy szigornak az a célja, hogy ha a forgalomban valamilyen kárt okozunk, akkor a vétlen másik fél kárát valaki (ebben az esetben a biztosító) a károkozó helyett térítse meg. Ha nem kötünk ilyen biztosítást vagy annak a díját nem fizetjük határidőben, akkor súlyos bírsággal szembesülhetünk, valamint az okozott kárt a saját zsebünkből kell kifizetnünk.

A kötelező felelősségbiztosítást kizárólag a forgalmi engedélyben szereplő üzembentartó kötheti csak meg. Ez többnyire egyben a tulajdonos is, eltérő szereplők leginkább lízingelt gépkocsiknál fordulnak elő. Fontos ismérve továbbá ennek a biztosításnak, hogy ha eldöntöttük, hogy melyik biztosítóval kötünk szerződést, akkor azt a biztosító köteles velünk megkötni.

Mit jelent a bónus-malus besorolás?

A bonus-malus az üzembentartó korábbi kártörténeti adatai alapján meghatározott egyfajta „minősítés”, besorolás. A biztosító egy bonus fokozattal jutalmazza a biztonságosan, károkozás nélkül vezetőket, viszont kár esetén elveszítjük a kedvező besorolásunkat, és akár több fokozattal is visszaeshetünk (malus).Ez a rendszer azért lett kitalálva, hogy a kötelező biztosításunkat is meghatározza: aki az adott biztosítási évben nem okozott balesetet, az kedvező besorolásra és alacsonyabb biztosítási díjra számíthat, kárt okozva pedig akár duplájára is nőhet a díj.

Másik biztosítóhoz átmenve a megszerzett besorolásunkat megtarthatjuk az új kötelező biztosítási szerződésre is, ha egy kártörténeti igazolással igazoljuk ezt az aktuális besorolást.

A biztosítási ajánlatok biztosítónként nagyon eltérőek lehetnek, ezért fontos a kötelező felelősségbiztosítási kalkulátor használata. Csak válaszolni kell a díjszámító rendszer kérdéseire a rendszer kiadja a legkedvezőbb ajánlatokat.

Hogyan történik a biztosítóváltás?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást sok helyen és sokféleképpen meg lehet kötni és a meglévő szerződést másik biztosítóhoz átvinni sem bonyolult. Már a kereskedésben a vásárláskor kapunk ajánlatot, de egy biztosító ügyfélszolgálatánál vagy internetes portálokon is megköthetjük. A legjobb független tanácsadót választani, akinél a legtöbb biztosító ajánlata adott és a választásban egy szuper kalkulátor is segít.

Itt adjuk meg a járműre, a szerződő és üzembentartó személyére és az előző biztosítási szerződésre vonatkozó adatokat, pár kérdésre válaszolunk, hogy a biztosítók által adott kedvezményekre is keresni tudjon a kalkulátor és kész is van. A szűréssel megkapjuk a legjobb ajánlatokat. Választhatunk a CASCO és a különféle kiegészítő fedezetek közül is, majd a szerződést egyszerűen, online megköthetjük, és már csak arra kell figyelnünk, hogy időben befizessük a biztosítási díjat.

Az még fontos, hogy a biztosítási időszak utolsó napját kell a biztosítási évfordulónak tekinteni és a biztosítási időszak egy év. Korábban egy nagy éves kampány volt, azonban mostanában a biztosítás szerződést váltók száma egyre inkább eloszlik az évben, hiszen a biztosítók már nem egységesen október 30.-án hirdetnek új kgfb tarifákat. Tehát érdemes az évforduló előtt 55 nappal megnézni a saját feltételeinket és a kalkulátorral meggyőződni arról, hogy a díjunk továbbra is olyan kedvező-e.

Portálunkon az összes biztosító díját láthatja és gyorsan, egyszerűen meg is kötheti a kötelezőt. Ez egy alkuszi megbízás segítségével történik, pár papír visszaküldésével a teljes adminisztrációt elintészzük Ön helyett.

 

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!