Mennyi idő alatt lehet megszokni a kivehető fogsort?

2019.10.14.

Röviden: egyénfüggő. Persze ez nem ennyire egyszerű, mert számos befolyásoló tényező fordulhat elő, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kinek mennyi időbe telik. Lássuk is részletesen, hogy mégis, mennyire nehéz megszokni.

A kivehető fogpótlás előtti élet nagyban befolyásolja, hogy mikor kezdi el az ember magabiztosan viselni azt. Ilyen például, hogy ha valaki hosszú távon fog nélkül élt, akkor az szokatlan és meglepő lehet egy darabig. Főleg azért furcsa, mert újra fogak kerülnek a szájába, így az egész állkapocsnak, szájnak alkalmazkodnia kell az új helyzethez.

 

Amennyiben fix pótlással rendelkezett valaki, úgy a stabilitás elvesztésével adódhatnak a fő gondok.

 

Fő a türelem

 

A kivehető fogpótlás megszokásával kapcsolatban az egyik fő mozgatórugója a dolognak a türelem. Adjon magának időt mindenki arra, hogy megpróbáljon alkalmazkodni az új helyzethez és a szájának is, hogy jelezhesse, hogy valami kényelmes vagy éppen nem. Ez csak úgy érhető el, ha használva van a fogsor, és nem a könnyebbik út a nyerő, akármilyen vonzó is feladni néhány nap után. Amennyiben kényelmetlen vagy feltöri az ínyt, akkor a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb gyógymód a fogorvos felkeresése. Ő az, aki az igényeknek megfelelően tud állítani a fogpótláson.

 

Ahogy már utaltunk rá, a megszokás kulcsa az idő. Van, akinek 1-2 hét, míg másoknak ugyanez 1-2 hónapot is igénybe vesz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy türelemmel forduljon mindenki önmaga felé, hiszen csak így érheti el a kitűzött célt, azaz a kivehető fogpótlás megszokását.

 

Persze nem ritkák azok az esetek sem, amikor valaki nem ér el azonnali eredményt, azaz nem szokja meg néhány nap alatt, így pedig azonnal a fogpótlást hibáztatja, hogy rossz. Ez egy természetes, de nem követendő emberi reakció. Legyen mindenki türelemmel, és megláthatja, szépen lassan megszokja a fogpótlás viselését.

 

Néhány apróság, hogy könnyebben menjen

 

Az első és legfontosabb, hogy folyamatosan használva legyen. Csak a folyamatos gyakorlás hozhat igazán átütő sikert, így mindenképp próbálkozni kell, azaz lehetőleg érdemes egész nap viselni. Mivel senki nem szeret kellemetlen helyzetbe kerülni, így érdemes otthon, egyedül próbálkozni, hogy hogyan lehet vele szépen és esztétikusan rágni, beszélni, nevetni. Ha egyedül furcsa, akkor érdemes megkérni egy közeli barátot, hogy segítsen. Ha ez sikerül, és szinte már olyan, mintha saját lenne, akkor érdemes társaságba menni és ott próbára tenni.

 

Lemezes fogsor esetén fontos, hogy mindkét oldalon rágni kell, mert csak úgy lesz egységes, és nem billen ki a helyéről.

 

A megfelelő tapadás érdekében pedig érdemes néha elszopogatni egy cukorkát, mert az nyálat termel, a nyál pedig jót tesz a tapadásnak.

 

Előfordul egy idő után az is, hogy már nem kényelmes az eddig tökéletesen illeszkedő fogsor. Ez előfordulhat azért, mert a fogsor elöregedett, vagy éppen a viselője állkapcsa változik, vagy a csontozatban állt be egy kis különbség. A lényeg, hogy bizonyos időközönként érdemes felkeresni a fogorvost, hogy leellenőrizze a fogak és a fogsor állapotát.

 

Keresd a Completdent fogpótlásra vonatkozó szolgáltatásait, hogy újra magabiztos lehess!

 

(x)

 

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!