Könnyen megvalósítható tanácsok takarításhoz

2019.10.14.

Persze nagyon is fontos beszerezni a megfelelő tisztítószereket és kellékeket, de a takarítás sikere sokszor inkább a megfelelő technikán, illetve praktikákon alapul. Nem is a véletlen műve ennek megfelelően, hogy a rutinosabbak mennyivel gyorsabban képesek látványos eredményeket elérni.

Szerencsére léteznek olyan általánosan is alkalmazható technikák és módszerek a takarítást illetően, amelyekkel nemcsak könnyebbé, hanem még hatékonyabbá is válik a munkavégzés. Ezeket betartva kevésbé fogunk elfáradni, és lényegesen kevesebb erőfeszítéssel tudunk végezni, mintha helytelen megoldásokat alkalmaznánk.

Nézzünk tehát néhány könnyen megvalósítható praktikát a takarítás kapcsán.

Haladjunk mindig fentről lefelé

Mivel a takarítás során az egyik legfontosabb feladat a por eltüntetése, érdemes vetni egy pillantást annak fizikai tulajdonságaira. A por mellett a hajszálak, az állatszőr és az egyéb szöszök is nehezebbek a levegőnél, ezért lefelé fognak potyogni.

Így egyértelműen a felső szekcióval kell kezdenünk a takarítást, és aztán szép fokozatosan haladhatunk lefelé. Kezdésként a sarkokból célszerű eltüntetni a pókhálót, és a csillárt is érdemes megszabadítani a rajta lévő kosztól. Mivel ezek a helyek magasabban fekszenek, ezért az elérésükhöz leginkább egy stabil létra beszerzése javasolt.

Ha megvagyunk a helyiség legfelső részeivel, akkor következhetnek a bútorok, valamint a függönyök. Hogyha már belekezdünk egy nagyobb volumenű takarításba, akkor bizony a függönyöket sem szabad kihagynunk a sorból.

A biztonság ne szenvedjen csorbát

Íratlan szabály, de annál fontosabb, hogy takarítás közben nem veszélyeztetjük a magunk, illetve mások testi épségét. Kerüljük tehát a kapkodó mozdulatokat, és mindig álljunk stabilan.

A magasabban lévő helyek eléréséhez legyen a kezünk ügyében egy stabil létra, dobogó vagy egy háztartási gurulóállvány az Állványbázis.hu-tól. Ezekre felállva kényelmesen el tudjuk végezni a tisztítást, miközben nem forog veszélyben a biztonságunk sem.

Kezdjünk a legkoszosabbal, és haladjunk a kevésbé koszos felé

Hasznos praktika a takarítás kapcsán, hogy először mindig a leginkább koszos dolgokkal kezdjünk. Ezeken a felületeken van ugyanis jellemzően legnagyobb mennyiségben lerakódva a por, amit a tisztítással fel fogunk kavarni.

Ezt a tanácsot érdemes vegyíteni a fentről lefelé elvvel is. A legfelső szinttel kezdjünk, és aztán ne felejtsük ki a sorból az ablakot sem. Nagyon gyakran ugyanis pontosan az ablak felületén található meg a legtöbb kosz.

A szőnyeget, parkettát és a csempét rendszerint érdemes a folyamat végére hagynunk, hogy aztán gyönyörködhessünk a szemre is tetszetős végeredményben. Hogyha az itt említett valamennyi praktikát is sikerül betartanunk, akkor jó eséllyel még túlságosan el sem fogunk fáradni.

 

(x)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!