Gesztesinek annyi pénze van, hogy soha többet nem kell már dolgoznia

2017.01.30.

Sosem tagadta Gesztesi Károly, hogy nagy anyagi biztonságban él. Most viszont azt is elárulta, hogyan gazdagodott meg - természetesen nem a színészetből. - Pécsi Napilap -

 

 

Nem rég még attól volt hangos a bulvársajtó, hogy Gesztesi Károly árulja a házát. Azt is lehetett tudni, hogy nem anyagi nehézségek miatt döntött így. De mire komoly érdeklődő akadt, addigra inkább meggondolta magát: nem válik meg otthonától

Mire akadt volna komoly érdeklődő, már megbántam, hogy meghirdettem. Az Édes élet forgatásán még felmerült, hogy volna az a pénz, amennyiért eladnám, de időközben a szemközti telekre szemet vetettem. Négy apartman házat építenék oda a gyerekeimnek"

 

- mondta Gesztesi a Blikk vasárnapi különkiadásának. Azt is elárulta a lapnak, hogy nem a színészet az, amiből felépítette az egzisztenciáját.

 

 

"Számomra meghatározó élmény volt, amikor 1988-ban fizetésemelést kértem a Tháliában, és a gazdasági igazgató azt monda: "Nyugodtan el lehet menni a pályáról, mert már amúgy is annyi színész van, hogy Dunát lehet velük rekeszteni."Hát, én elmentem, és hollandiai hotelzongoristaként 30-szor annyit kerestem. Ez több mint egy évig tartott, szinte mindent félretette, és hazatérve vállalkozásokba forgattam, majd színészként is előnyös szerződéseket kötöttem" - mondta a színész.

Panka lányom születése előtt a vállalkozásokból kiszálltam, de ezek a tartalékok most is a rendelkezésemre állnak. Ez az anyagi alapom. Ha mindennel leállnék, akkor is életem végéig jól ellennék, és a családtagjaimat is el tudnám tartani. Még induló "munícióval" is el tudnám őket látni. Viszont nem akarok leállni semmivel"

 

- tette hozzá. Gesztesi azt is elmondta, hogy alapjába véve boldog, mindig is anyagilag biztonságos, családos függetlenségre vágyott.

 

Az anyagi biztonságra mindenki vágyik, ezt megteremteni viszont sajnos nem olyan egyszerű. A megtakarítással rendelkezők aránya viszont egyre inkább nő. Egy év alatt jelentősen nőtt azok aránya, akiknek van banki, pénzpiaci megtakarítása, és még többen vannak a pénzügyi öngondoskodási tervekkel rendelkezők. 37 százalékról 44 százalékra ugrott azok aránya, akik szeretnének belevágni valamilyen öngondoskodási formába a következő évben - derül ki az OTP Bank legfrissebb Öngondoskodási Index kutatásából.

 

Változnak a célok

 

A megtakarítási célok esetében továbbra is a váratlan helyzetek, az ingatlancélok és az utazás a három dobogós, azonban egyre többen tesznek félre egy lehetséges egészségügyi kezelés költségére is.

Nem meglepő, hogy az iskolázottabb, vagyonosabb középkorúak körében jóval magasabb a megtakarítási képesség, szándék és a megtakarítási arány is.

 

A kutatás azt is kimutatta, hogy a legfiatalabbak, a legidősebbek, és a vidékiek életében az öngondoskodás jelenleg még kevesebb szerepet kap.

Az természetesen élethelyzetenként változó, hogy kinek milyen öngondoskodásra, hosszú távú megtakarításra van szüksége. Más megtakarítási céljai vannak egy pályakezdőnek, vagy egy fiatal házaspárnak, mint egy többgyermekes családnak, vagy egy nyugdíj előtt álló középkorúnak.

 

Egy egyedülálló, dolgozó fiatalnál feltételezhetjük, hogy ingatlanra gyűjt, de takarékoskodhat autóra, esetleg a családalapítással járó költségekre is. Neki jellemzően ajánlható a TBSZ (Tartós Befektetési Számla), amelyen több megtakarítási termékből alakítható ki a középtávú célokra szabott portfólió. Ha a fiatal megházasodik, gyermeke lesz, egyből más lesz az öngondoskodási helyzetképe:

kisgyermekes családok számára fontos lehet, hogy generációkon átívelő (azaz a gyerekek számára is "átadható") megtakarítások mellett olyanokban is tartsák a pénzüket, amihez viszonylag könnyen hozzáférhetnek, mégis valós hozamot jelentenek.

 

Számukra javasolhatjuk, hogy gyermekeinek lakástakarék-pénztárban (LTP) vagy állandó értékpapír megbízással egy jó hozamú portfólióban tegyenek félre. De merre indulunk tovább akkor, ha felnőnek a gyerekek? Egy ilyen élethelyzetben a középkorú szülőknek is (nem csak a fiataloknak) rendkívül fontos a nyugdíj-előtakarékosság, de azzal is számolniuk kell, hogy a gyerekek hamarosan elköltözhetnek, ezért részben az ő jövőjükre is gondolni kell.

 

Így itt is a megtakarítás egyik lába lehet a nyugdíj szempontjából optimális Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) is. Ugyanakkor akár TBSZ-ben is gondolkozhatnak: a Tartós Befektetési Számlánál három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatnak a megtakarításuk hozamához. A pénzhez pedig akkor is könnyen hozzáférhetnek, ha hirtelen bajba kerülnek - igaz így a kamatadó mentesség elvész, viszont a fizetendő adó nem lesz több mintha normál számlán tartották volna a befektetést.

forrás: pénzcentrum

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!