Fogi Színház: Tanulás és játék egybekötése a gyermekek színházkultúrájáért

Több mint 500 gyermek színházkultúráját feflesztik uniós forrásból

2018.09.30.

A Fogi Színház Egyesület egy uniós projekt keretein belül tűzte ki célul, hogy fejlesztik és szélesítik országszerte a gyermekek színházkultúráját és annak ismereteit. Missziójuk programja nagyon összetett és színes gyakorlatokkal kívánja több mint 500 gyerek tudását gyarapítani.

A Fogi Színháza Egyesület egy budapesti székhelyű, 2002-ben, kulturális és környezetvédelmi értékek terjesztése céljával alapított közhasznú szervezet, amely évente kb. 200 gyermekelőadást tart országszerte. A Fogi Színház Egyesület a gyermek és ifjúsági színjátszás fóruma kíván lenni. Feladatának tekinti magas színvonalú gyermek előadások létrehozását, elsősorban a határon innen és túl élő magyar szerzők műveiből. Hasonlóan kiemelt célja az általános iskola felső tagozatos (10-14 éves) tanulói számára a tananyaghoz köthető ifjúsági színházi előadások létrehozása, amely rendkívüli fontossággal bír az anyanyelvi és színházi kultúrára való nevelés szempontjából. Az egyesület feladatának tartja a kultúra közvetítését a populáris játékalkalmakon is.

Az Egyesület tehát kiemelt, fő céljának tekinti a ,,kulturális tevékenységet”, azzal, hogy országosan terjeszti - legfőképpen - a magyar színházkultúrát és színielőadásokat, de továbbra is fontos céljának tekinti a környezettudatosság és a környezetvédelmi kultúra terjesztését, valamint a kulturális és környezetvédelem működési kör hatékony érvényesítését. A színház az elmúlt évtizedben a gyermekelőadásokban is sajátosan egyedi, formanyelvében a klasszikus színházat ötvöző, kissé kritikusan szemlélő előadásmódot alakított ki. A színház, a darabválasztásban mindig az új és új formanyelvek keresését tűzte ki célul, ezzel valósítva meg azt, hogy egymásra építkezve váljon a társulat sokoldalúvá és nagy formátumúvá.

A legfontosabb társadalmi kérdések mellett a színház igazi szerepét az emberábrázolást, a lehető legkorszerűbb formába öltötte a társulat. A színház a mai formanyelv keresése mellett a musical mese színházi megoldásait is kereste, hogy célközönségét a gyermekeket, mindig és minél többször elérje. A legfontosabb társadalmi kérdések mellett a színház igazi szerepét az emberábrázolást, a lehető legkorszerűbb formába öltötte a társulat. A színház a mai formanyelv keresése mellett a musical mese színházi megoldásait is kereste, hogy célközönségét a gyermekeket, mindig és minél többször elérje.

A Pesti Művész Színház Színházi Egyesület pályázott az EFOP-3.3.2-16 - Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért című páylázati kiírásra, amelyet sikeresen el is nyertek 2018. januárjában. A támogatás aránya 100%-os, megítélt összege pedig közel 30 millió forint. A Fogi Színháza Egyesület a gyermekek színházkultúrájáért című projekt Somogy megyében, Kaposváron valósul meg.

A Fogi Színház projektjének általános céljai: a készségek fejlesztése és az egész életen át tartó tanulás fejlesztése. A projektjük tartalmazza a tanórán kívüli nem formális és informális tanulási formákat, ami jelentősen hozzájárul a köznevelésben részt vevők tudásának gyarapításához, a szociokulturális és területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez. A bevont tanulók és gyermekek száma tervezetten 557 fő. Informális és nem formális képzésben résztvevő gyerekek és fiatalok (7-24 éves) száma 454 fő. Bevont hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók és gyerekek (száma 119 fő) aránya az összesen bevontakhoz viszonyítva 21,36 %, ami magasabb, mint a kötelezően előírt minimum 20%. A formális oktatást támogató és kiegészítő kulturális nevelés jelentős szerepet játszik a gyermekek személyiségfejlődésében és képességeik kibontakoztatásában, innovatív gondolkodásmódjuk kialakításában: felszínre hozzák a gyermekekben rejlő kreativitást, növelik önbizalmukat, kapcsolatteremtő, önkifejező, problémamegoldó és konfliktuskezelő képességüket, aktivitásukat és erősítik motiváltságukat.

 

Mennyiben járul/t hozzá az egyesületüknek jelenlegi állapotához a sikeres uniós pályázat forrása? // A projekt megvalósításának melyik részéhez volt leginkább szükség az uniós támogatásra?

Új gyermek előadások jöttek létre, amelyet jellemzően a célközönség motivált, a felmerülő igények mentén. Az elmaradt, hátrányos helyzetű települések elérésében segített, hiszen a színház utaztatása magas költséggel bíró tevékenység. Így a színházunk vállalta az utazási költséget, nem a gyerekek családjaira rót terhet. Helyben dolgoztunk a gyerekekkel, formális és informális keretek között.

Folyamatosan foglalkoztatni tudtunk olyan színészeket, akik jellemzően gyerekdarabokban játszanak, így a foglalkoztatási rátánk is javult.

Mi a legnagyobb probléma a pályázat megvalósítása során? (Adminisztráció, bürokrácia, nem kaptak átmeneti hitelt, utófinanszírozás kérdése stb.)

Jellemzően a papír munka mennyisége, ami nagyon sok, hátrányára válhat a kreatív munkának. Olyan adminisztráció is jelen van, amely a bizonyíthatóság szempontjából felesleges. A pályázati kiírás és a háttér infrastruktúra változékonysága a másik gond, amivel küzdünk. Kiírás szerint dolgozunk, tervezünk, megvalósítunk. Sokszor a változások újabb munkaterheket rónak ránk és tőlünk is változtatásokat igényelnek.

 

Az uniós fejlesztésnek köszönhetően mi az, amiben jobb lett az egyesület?

Színészek tapasztaltabbá váltak az interaktív színházi játékokban, improvizációban. Mobilabbá vált a társulat. Jó kapcsolatokat alakított ki oktatás szereplőivel, és új kapcsolatokra tett szert a közművelődés területén.

 

A projektben milyen célokat fogalmaztak meg? Milyen konkrét “fejlesztések”, programok fognak megvalósulni a köznevelés, a színházkultúra, valamint gyermekoktatás jegyében? (tanító jellegű előadások, foglalkozások?)

Az elmúlt pályázati ciklusban 24 intézménnyel, az új pályázati ciklusban 12 intézménnyel állt napi kapcsolatban együttműködő partnerként. A Fogi Színháza Egyesület a pályázati munkája, projektek végrehajtása során, mint kulturális intézmény a formális oktatást támogató és a tanórán kívüli kiegészítő kulturális nevelést biztosít. Előadó-művészeti tevékenységével jelentős szerepet kíván elérni a gyermekek személyiség fejlődésében és képességeik kibontakoztatásában, innovatív gondolkodásmódjuk kialakításában az által, hogy élő tantermi színházi előadássorozat, majd ezt megelőző és követő drámapedagógiai foglalkozások során felszínre hozza a gyermekekben rejlő kreativitást.

A gyermekek bevonásával saját színházat épít fel az előadássorozatot követő témahéten, melyben kreativitásukat és innovatív ötleteiket is megvalósíthatják. A beavató színházi tevékenység során szerzett ismereteikről vetélkedőkön, játékos formában adnak számot, melynek témaköreit szintén a gyerekek ötleteiből merítjük. A foglalkozások során megismert tehetséges gyerekek gondozása, esetleges megalapozása előadó művészeti tevékenységüknek, szintén célja projektjeinknek.

Célunk között szerepel, olyan gyermekek színházi élményhez juttatása, akik soha nem voltak még színházban.

 

Mennyire megy gördülékenyen a pályázatba foglalt követelmények teljesítése?

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen maga a pályázat több intézménnyel való együttműködést szorgalmaz, ezek jellemzően óvodák és iskolák. Így nagy létszámú közönséggel rendelkezünk, így számunkra az indikátor sem gond.

 

Mi lesz a projektben a hozzáadott érték, ami az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés során "Önöknél marad"? (pl. eszköz, humánerőforrás stb.)

Az eszköz mindenképpen, olyan műszaki eszközöket választottunk, amelyet most a pályázatban később a gyermekszínház tehetséggondozó programjában hasznosítani tudunk.

 

Sikerült-e a megvalósítani a kitűzött célokat illetve, ha még nem, azon az úton halad-e a projekt, hogy a tervek teljes egészében megvalósulni látszanak.

Korábbi ciklusban is és most is a program egészét kívánjuk megvalósítani, hiszen egymásra épített tematikus programról van szó. A teljes megvalósítással érhető el, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermekhez eljusson ez a kulturális nevelési forma.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.




lockkerdee

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!