Bűnmegelőzés Siófokon

2019.10.16.

Folytatódott a siófoki bűnmegelőzési szakemberek figyelemfelkeltő akciója. Októberben, az időskorúak hónapjában a Siófoki Rendőrkapitányság bűnmegelőzési- és áldozatvédelmi munkatársai figyelemfelhívó előadás-sorozatot tartanak a környékben élők számára.

A sorozat második és harmadik állomásaként, 2019. október 14-én a Ságvári Szivárvány Nyugdíjas Klubba, majd 15-én a Koppány-völgyi Alapszolgáltatási Központ Idősek Nappali Intézményébe látogattak el, ahol az áldozattá válás megelőzése érdekében, kiemelten az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös csalásokkal kapcsolatban látták el tanácsokkal az érdeklődőket – olvasható a police.hu-n.

 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

 

Ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt, és értékesebb értéktárgyakat lehetőség szerint zárja el falban rögzített széfbe!

Ha nem feltétlenül szükséges, ne engedjen be idegeneket! Kerülje a házaló árusoktól való vásárlást! A lakásába beengedett idegeneket ne hagyja egyedül! Hívjon szomszédot, ismerőst, családtagot segítségül!

Készítsen házi értékleltárt, melyben rögzíti értékes ingóságai, műszaki cikkei jellemzőit, gyártási számát, melyek megkönnyítik az ellopott dolgok beazonosítását. Ha betörést észlelt otthonában, lehetőség szerint ne változtasson a helyszínen, ezzel fontos nyomokat semmisíthet meg!

Bankkártyáját, pénz- és irattárcáját vásárláskor tartsa biztonságos helyen – táska belsejében, belső zsebekben. A kártya PIN kódját jegyezze meg, soha ne írja fel és ne tárolja a bankkártya mellett! Táskáját ne hagyja nyitott állapotban és ne tegye a bevásárló kocsiba!

A lakása bejárati ajtajára szereltessen biztonsági láncot, használjon elektromos ajtóéket!

Lehetőségeihez mérten szereltessen fel védelmi eszközöket (biztonságos kerítést, ablakrácsot, riasztókat, jelzőberendezéseket)!

Ajtajára, postaládájára lehetőleg csak vezetéknevet írjon! Kerülje például az „özvegy”, a doktor” címek kiírását, amiből anyagi viszonyaira, vagy egyedül élő állapotára következtethet a behatoló.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében tovább arra kéri a lakosságot, hogy bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget!

 

 

 

 

forrás: hirbalaton.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!