Befejeződtek az európai uniós által támogatott iskolafelújítási projektek a bonyhádi és a dombóvári járásban

2018.11.08.

A Tamási Tankerületi Központ 4 intézményében végeztek a nyár folyamán felújítási munkálatokat, melyeket az EFOP-4.1.3-17 konstrukcióban elnyert projektek részeként, az Európai Unió és a Magyar Állam is támogatott 76-149 millió forint közötti összegben.

Egy szebb, modernebb környezetben kezdhették a tanévet a kurdi, a nagymányoki, a teveli és Bonyhádon, a Fáy lakótelepi iskolában tanuló diákok szeptemberben.

A Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola egy 3 szintes iskolakomplexum, mely általános iskola, gimnázium, alapfokú művészetoktatási intézmény és könyvtár egyben. Működtetése, üzemeltetése egy más szempontú megközelítést kíván, mint a kis iskoláké, ezt a projekt megtervezésekor is szem előtt tartva nagyobb léptékű fejlesztések történtek: Külső munkálatokat (nyílászárócsere, lapostető rendbetétele), a tornatermi öltözők, valamint a tornaterem parkettájának felújítását végezték el. Ezen kívül 2 öltöző terembútorzatának teljes cseréjét végezték el, illetve a könyvtár, a természettudományos szaktanterem, a fejlesztő szoba és a tanári bútorzatának modernizálását is.

Kurdon az iskolaudvar újult meg, mintegy 600 m2-nyi térburkolással, új játszóelemekkel, padokkal. Az iskolában magas a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű, valamint a sajátos nevelési igényű tanulók aránya. Az iskola pedagógiai programjában is megfogalmazott cél az egyénhez igazodó tanulásirányítás, a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása, a tehetséggondozás, a differenciált fejlesztés.

Ehhez járul hozzá a mindennapos testnevelés feltételeit javító műfüves pálya létesítése, valamint sporteszközök, például magasugróléc, tornászgyűrű, rajtgép, dobbantó beszerzése. Az iskola belseje is megújult, valamennyi terem és a tanári padlója új burkolatot kapott. A fenntartás ésszerűsítését szolgálja a meglévő kazán cseréje.

Nagymányokon egy nagy hagyományokkal rendelkező, 200 éves épületegyüttes felújítása történt a projekt részeként, így valamennyi tanterem és a tanári szoba is megszépült, korszerűsítették a világítást és a fűtéshálózatot is. A testnevelés oktatás és a szabadidős sport feltételeinek javítását szolgálja az új multifunkciós műfüves pálya és a korszerű sporteszközök.

Tevelen a tornaterem újult meg, melynek során a tetőcserét és a parketta burkolatának felújítását végezték el. A minőségi sportolást segíti a műfüves labdarúgó pálya kialakítása és az új sporteszközök beszerzése is, melyeket a tanulók szeptemberben már ki is próbálhattak. A Tamási Tankerület számára fontos, hogy minden diák a saját igényeinek, képességeinek megfelelő, minőségi oktatásban, nevelésben részesüljön, és ehhez az infrastrukturális feltételek is adottak legyenek. Ezek a fejlesztések is ezt a célt szolgálják.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!