Arany Rózsa díjat nyert Siófok

2019.10.15.

Siófok nyerte el a Virágos Magyarország közterületekre vonatkozó legmagasabb szintű díját, az Arany Rózsa díjat.

Ezt díjat az a település kaphatja, amely legalább 5 éve nevez a versenybe, közterületi zöldfelületei változatosak, azokat magas színvonalon műveli, dinamikusan fejleszti és legalább egy szervező bizottsági díjat elnyert már.

 

Arany Rózsa díjat nyert Siófok

 

Az október 4-i díjátadón elhangzott: Siófok, a Balaton fővárosa évtizedek óta elkötelezett versenyzője a Virágos Magyarország mozgalomnak. Számos rangos elismerés, európai ezüst és aranyminősítés birtokosa. Történeti közterületei folyamatosan a legmodernebb elveknek megfelelően újulnak meg. Zöldfelület-fenntartása a nyári szezonban sikerrel küzd meg a tömegturizmus okozta terheléssel. Az egykori villakertek mellett a Jókai-park és a Rózsakert a legismertebb látványosságai. A város nagy figyelmet szentel a természetvédelmi területek és bemutatóhelyek gondozására is. A történeti platánfasorok megőrzése kiemelt feladat.

 

1994-ben volt az első Virágos Magyarország verseny, így túlzás nélkül mondhatjuk, hogy ez az ország legnagyobb múltú környezetszépítő megmérettetése. A magyar verseny része az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyének, amely jövőre ünnepli 45. születésnapját. Az Entente Florale Europe nemcsak egy verseny, hanem egy kampány a közös európai környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében.

 

A hazai verseny népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy évente több mint 300 település vesz részt rajta. Az idei, 26. Virágos Magyarország környezetszépítő verseny viszont kicsit más, mint az eddigiek. Megújult a verseny felépítése, melynek célja, hogy minél nagyobb esélyt kapjanak a részt vevő települések. Idén ezért kétlépcsőssé vált a verseny, ami azt jelenti, hogy első körben területi szinten mérkőzhettek meg a települések. Összesen hat régiót alakítottak ki, ahol kiválasztották a hat-hat legvirágosabb várost és falut, a két fődíjas, illetve a Miniszterelnöki különdíjas települések pedig közülük kerültek ki.

 

 

 

 

 

forrás: hirbalaton.hu

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!