Amit a férfi inkontinenciáról tudni érdemes

2019.12.12.

Az inkontinencia vizelet-visszatartási problémát jelent, és míg a női inkontinenciáról viszonylag nyíltan beszélünk, addig a férfiaknál ugyanez szinte tabunak számít.

Jellemzően ez a probléma az idősebb korosztályt érinti, de bármely életkorban kialakulhat. Maga az inkontinencia nem betegség, hanem egy tünet, amit kezelni szükséges. Ezért mindenképp időt kell szánni a kivizsgálásra, hiszen lehetséges, hogy egyszerűen kezelhető okok állnak a háttérben, de komolyabb betegségek hírnökeként is jelentkezhet.

 

Mitől alakulhat ki az inkontinencia?

 

Számos oka lehet az inkontinencia kialakulásának, ezek lehetnek átmeneti vagy tartós inkontinenciát eredményező okok.

 

Átmeneti vizelettartási panaszokat okozhat a nem megfelelő táplálkozás, a vizelethajtó alkoholos italok fogyasztása és az egyes gyógyszerek, mint például az altatók, továbbá a szívgyógyszerek is hatással lehetnek a húgyhólyag szabályozásra.

 

Tartós inkontinenciát a férfiaknál a prosztata megbetegedése okozhat, ami jelenthet prosztatagyulladást, a prosztata megnagyobbodását, de a prosztatarák is kiváltó tényező.

 

Hogyan kezelhető az inkontinencia férfiaknál?

 

Az első és legfontosabb lépés, hogy le kell győzni a szégyenérzetet, és fel kell keresni az orvost a panasszal. Az urológus egy alapos kikérdezés és néhány vizsgálat után tesz javaslatot arra, hogy milyen kezelés indokolt.

 

Általános esetben gyógyszeres kezeléssel, gyógytornával és életmódváltással lehet megfelelő eredményeket elérni. Javasolt ilyenkor leszokni a dohányzásról, túlsúly esetén megszabadulni néhány kilótól, odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, és csökkenteni a koffeintartalmú italok fogyasztását.

 

Azonban míg a probléma nem szűnik meg teljesen, van lehetőség komfortosabbá tenni a helyzetet férfi inkontinencia betét használatával.

 

Hogyan kell férfi inkontinencia betétet választani?

 

Elsősorban lényeges, hogy mindenképp csak a férfiaknak szánt betétek között kell keresgélni, hiszen máshogyan illeszkedik, mint egy női inkontinencia betét. Az anatómiai eltérések miatt máshogy vannak kialakítva a hölgyek részére szánt termékek, mint a férfiaknak gyártott darabok, és ez nem csupán a kényelem miatt fontos, hanem csak így tudnak megfelelő védelmet és diszkréciót nyújtani.

 

A bőrirritáció és az esetleges szivárgás elkerülése érdekében a második fontos szempont, hogy magas legyen a betét nedvszívó képessége, hiszen egy elfoglaltabb nap során nem biztos, hogy időben sikerül cserélni.

 

A harmadik szempont, hogy mindig a panaszoknak megfelelő betétet kell választani, vagyis enyhe csöpögés esetén valóban elég a betét, de erősebb panasszal élőknek nadrágpelenka viselése ajánlott.

 

Ha Ön is szeretne férfi inkontinencia betétet vásárolni, javasoljuk, hogy keresse fel az Értéksziget Webáruházat!

 

(x)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!