A bőrcipő megfelelő ápolása

2019.10.14.

Ahhoz, hogy kedvenc lábbelink a lehető legtovább ki tudjon szolgálni minket, időt kell fordítanunk a megfelelő ápolásra és védelemre.

Hiszen a cipő egy fontos kiegészítő, a megjelenés alapja – legyen szó bármelyik nemről. Ahogy mondani szokták: az, ahogyan a cipő kinéz, sokat elárul a viselőjéről.

A legtöbb cipő, amelyet megvásárolunk, a szekrény mélyére kerül, és csak akkor jut eszünkbe legközelebb, amikor valahová fel szeretnénk venni. Azonban a nap végén újra sötétség ereszkedik rá, és feledésbe merül. Néha még arra sem vesszük a fáradtságot, hogy megtisztítsuk, mielőtt elpakolnánk. „Majd legközelebb” – mondjuk legyintve, majd az érintett alkalommal azon bosszankodunk, hogy alig bírjuk leszedni róla a rászáradt sarat.

Pedig ezek a szennyeződések egy bőrcipő esetén akár végzetesek is lehetnek…

A bőrcipő rendeltetésszerű használata

Persze ez csak a jéghegy csúcsa, tudniillik egy márkás, minőségi bőrcipőre nemcsak némi tisztítás, hanem a megfelelő ápolás is ráfér néha. Na, meg persze, hogy megtanuljuk a rendeltetésszerű használatát.

Mit értünk ez alatt?

Azt, hogy ha esik az eső, a cipőnk pedig sáros és vizes lesz, akkor töröljük át rögtön, és hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni. Ez azért fontos, mert ha elkezdjük a kandallónál vagy a konvektornál szárítani az átvizesedett cipőt, egy idő után azt vehetjük észre, hogy a bőr megkeményedett, berepedezett a hő hatására.

A szennyeződéseket a lehető legegyszerűbben száraz cipőkefével, körkörös mozdulatokkal tudjuk eltávolítani. Ezek a szennyeződések gyengíthetik a bőr rostjait, szintén repedéseket okozva az anyagon – minél hosszabb ideig van rajta, annál nagyobb károkat tud ejteni.

Ami pedig a tárolását illeti, béleljük ki újságpapírral, hogy megtartsa az alakját.

A bőrcipő ápolása

Érdemes rendszeresíteni a tisztítást és ápolást, függetlenül attól, hogy poros vagy koszos a cipő. Bár szabad szemmel nem látunk rajta semmi kivetnivalót, ez még nem azt jelenti, hogy nincs is.

Inkább dörgöljük át cipőkefével és krémezzük be, minthogy néhány hónapon belül a kukában landoljon. Ehhez szükségünk van bőrcipőkhöz készült, színben passzoló cipőboxra vagy -krémre. Ezeket szintén körkörös mozdulatokkal vigyük fel a felületre.

Ezt már akkor ajánlott megtenni, amikor hazahoztuk a boltból. Így biztosíthatunk a számára extra védelmet, és hosszíthatjuk meg az életét.

A bőrcipő karbantartása

Idővel minden cipő megérik arra, hogy elvigyük a cipészhez egy általános karbantartásra, mint a sarkalltatás, a talpaltatás, esetleg a cipőfűző cseréje.

Ezek mind-mind olyan „apróságok”, amelyekről általában elfeledkezünk, pedig hatással lehetnek a cipőnk életminőségére és persze az élethosszára is. Ha elkezdünk figyelni rájuk és betartjuk őket, akkor még számos boldog év áll előttünk kedvenc lábbelinkben.

A LifeStyleShop kínálatában kapható bőrcipők valódi presztízst képviselnek. Bánjunk velük ennek megfelelően.

 

(x)

Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!