A leggyakoribb kezdő hibák a pizzasütő kő használatakor
2022.05.12.Azok, akik csak a pizzázás miatt gondolkodnak elegy kemence építésén, biztosan áldásos újításként könyvelik el, hogy akár egy pizzasütő kő segítségével is tudnak a kemencés pizzához megszólalásig hasonlót készíteni akár grillsütőben is.
Természetesen nem is egy bonyolult folyamatról beszélünk, de vannak olyan alapfogások, amikkel ha nem vagy tisztában, az első sütögetések kudarccal végződhetnek esetleg egy életre el is vehetik a kedved a grillben sütött pizzától. Hogy elkerülhesd ezeket, összegyűjtöttük Neked egy csokorba, mire figyelj oda, hogy már az első alkalommal úgy érezhesd, életed pizzáját sütötted meg!
Mitől más a kövön sütött pizza?
Azt talán nem kell bizonygatni, hogy egy sütőben készített pizza tésztájának az állaga soha sem lesz olyan, mint egy kemencében, kövön sütött pizzáé. A jelenség mögött pedig nem más áll, mint a szabad levegő- és gőzáramlás.
Amikor egy pizzatésztát egy tepsibe helyezel, akkor az alatt fel fog halmozódni az a pára/gőz, ami nem tud távozni felfelé a tésztából, a tepsi anyaga miatt pedig lefelé sem tud. Ott reked, visszanedvesíti a tésztát, így az sosem lesz olyan kemény, ropogós, mintha kövön sült volna. És ennek köszönhető az is, hogy egy egyszerű pizzakő segítségével már a grillsütőben is tudsz ropogós pizzát készíteni.
Te is szeretnéd felvértezni a grillsütődet pizzakészítési lehetőségekkel is? Nézd meg a Grillplaza.hu pizzasütő kiegészítőit, és találd meg az áhított darabokat!
A pizzalapát fontossága
Enélkül is neki lehet állni a pizzasütésnek, csak nem érdemes. A pizzalapát nélkül ugyanis maximum rádobni tudod a forró kőre a pizzát, ami azt vonja maga után, hogy a feltétek a szélrózsa minden irányába le fognak szóródni róla, és a végeredmény egy cseppet sem lesz esztétikus.
Ha valamivel finomabban próbálkozol, de még mindig szabad kézzel, akkor nagy eséllyel bezsebelhetsz egy komolyabb égési sérülést is. Attól nem kell tartani, hogy a tészta majd a lapátra tapad, ha előtte búza- vagy kukoricadarával meghinted azt.
A pizzakő mindig legyen forró!
Bizonyára benned is felmerült, hogy minek égetnéd meg magad a kővel, ha egyszerűen a hideg kőre is rátehetnéd a tésztát? De jobb, ha tudod, hogy rossz ötlet! Amennyiben a kő még nem forró, mikor ráteszed a pizzát, a tészta nagy valószínűséggel rá fog ragadni, könnyebben oda is ég majd a kőhöz.
A konyhai rutin átka
Azok, akik rendszeresen sütnek-főznek, rutinszerűen olajoznak, ha nem akarják, hogy leragadjon az étel. Ez viszont ebben az esetben rengeteg kellemetlenséget tud okozni. A kőre égő olajszármazékok kíméletlenül rajta maradnak, és kellemetlen mellékízeket okoznak a sütögetések során.
Ha nagyon tartasz tőle, hogy odaég a pizza, akkor érdemes inkább a tésztába gyúrni egy kevés olívaolajat, ami javíthat annak az állagán is, és ezzel tehetsz a saját lelki békéd érdekében is.
Ha teszett Önnek a cikk, ossza meg másokkal is!